מי מכיר אותך ואת הצרכים שלך טוב יותר מהמשפחה, החברים והשכנים שסביבך?
לקהילה יש יתרון בכך שהיא יכולה למצוא פתרונות יצירתיים לבעיות מקומיות, כך למשל מרכז התחלות בגבעת שמואל.
מדובר ביוזמה של ניר עטיה ופעילים נוספים משכונת גיורא בגבעת שמואל בשיתוף עם המחלקה לשירותים חברתיים עיריית גבעת שמואל,שזיהו בעיה בתופעה של שוטטות חסרת מעש של בני נוער וילדים ברחובות העיר לאחר שעות בית הספר .ילדים שזקוקים למסגרת גם בשעות אחר הצהריים , לעזרה צמודה בשיעורי הבית, עזרה בלמידה למבחנים ופיתוח כישורים אישיים .
למצבים הקיצוניים המדינה עוזרת מבחינה כספית אך מה עם אלו שיש להם אפשרויות כספיות אבל לא מספיק לצרכים הריאליים היום יומיים?
רוב העובדים ב"מרכז התחלות" מתנדבים ביניהם בני עקיבא גרעין נחשון שאימצו את "מרכז התחלות" ותורמים לו רבות.
"מרכז התחלות" מנוהל על ידי שירה גבאי , הוא פועל בעיקר על כספי תרומות ורוח ההתנדבות של תושבי הקהילה .
המרכז מספק מסגרת לילדים בימים א-ה מהשעה 15:00 – 19:00 . בנוסף לעזרה בשיעורי בית ולמידה למבחנים , המקום מציע פעילות מגוונת, מאתגרת ומעשירה לילדים: חוג בישול, חוג יצירה ,הרצאות וסדנאות, חוג אלקטרוניקה , חוג יוגה ,"משחקייה" בה המתנדבים הוכשרו על ידי בעל מקצוע להעביר משחקים טיפוליים להורים ולילדיהם. באמצעות המשחקים לומדים ההורים גישות חדשות ומגוונות לתקשורת בונה עם ילדיהם .
יום חמישי מוגדר כ"יום עולים" עקב צורך שהגיע מהם לפעילות מיוחדת עבורם .
הפעילויות המגוונות והעזרה בלימודים, תורמים רבות לחיזוק הביטחון העצמי והתדמית של הילדים ומסייעים במניעת תיוגם כ"מופרעים" ו"כלא מוצלחים" .
אפרת, מרכזת "מרכז התחלות" , מאמינה שלפעמים ילד צריך מישהו אחד שיאמין בו , שלא יוותר עליו ולא יוותר לו ," אני תמיד אומרת לילדים שאני דורשת ממי שמסוגל, ממי שלא מסוגל אני לא דורשת. הם מאוד מעריכים את זה" .
"מרכז התחלות" מהווה דוגמא ומופת לגישה קהילתית שמוכיחה שגם אם אין מספיק תקציב ואין אפשרות לחלק "דגים"(כסף) ,עדיין ניתן לשלוח "חכות"(כלים לימודיים, כישורים חברתיים) שמסייעות לאותם ילדים בהמשך חייהם .
כרמל אינגבר סטודנטית לעבודה סוציאלית שנה א' בר- אילן